Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Deze art-decoburgerwoning maakt deel uit van een ensemble van zes gelijktijdig opgetrokken eengezinswoningen in de Groenstraat van nummers 1 tot en met 11. De huizenrij, die invloeden uit de art deco en het modernisme combineert, werd in 1933 ontworpen door architect Raymond Vankeerberghen in opdracht van de heren Goemans en Stroobants. Hoewel de zes woningen gelijktijdig gebouwd werden en stilistisch zeer grote gelijkenissen vertonen, onderscheiden ze zich van elkaar in de geveluitwerking.

De zes woningen tellen elk drie bouwlagen en twee traveeën onder een rood pannen zadeldak; elke woning heeft dezelfde nok- en kroonlijsthoogte. De lijstgevels zijn overwegend uitgewerkt in een smalle baksteen met dieperliggende Dudokvoegen. Bij iedere woning ligt de nadruk op de bel-etage, die door middel van erkers of balkons werd geaccentueerd. Door het toepassen van verschillende types vensteropeningen, afwerking en materialen, vormt iedere woning een entiteit op zich.

De gevel van de stadswoning op nummer 3 werd grotendeels opgebouwd uit een donkerbruine, platte baksteen met dieperliggende Dudokvoeg met sierlijsten, op een hardstenen plint. De architect R. Vankeerberghen signeerde de gevel ter hoogte van de plint. Een latei in kunststeen verdeelt de verschillende bouwlagen. Nadruk op de bel-etage werd uitgewerkt door middel van een brede driezijdige erker met een kunststenen basement; opvallend is het bovenlicht boven de erker, bestaande uit een gevelbrede horizontale lichtstrook. De eerder eenvoudige begane grond heeft een rechthoekige deur en venster in de desbetreffende traveeën. De bovenverdieping wordt geopend door een drielicht met kunststenen tussenstijlen. Vernieuwd schrijnwerk in de rechthoekige vensters en deur. De kroonlijst van de gevel en van de erker werden eveneens vernieuwd.

De zes onderkelderde eengezinswoningen hebben dezelfde enkelhuisplattegrond. Een smalle gang in de deurtravee leidt tot aan het trappenhuis dat toegang verschaft tot de verdiepingen. De gelijkvloerse verdieping heeft in de venstertravee een enfilade van twee opeenvolgende ruimtes bestaande uit de woonkamer aan de straatzijde, en een eetkamer. In een lagere, gevelbrede aanbouw en uitkijkend op de stadstuin, zit de keuken, met aansluitend sanitair. De verdiepingen omvatten elk twee slaapkamers, aan tuinzijde met ruim terras.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1908/16-25 (bouwvergunning 13.10.1908), dossier 1933/12-17 (bouwvergunning 07.02.1933).

Auteurs: Elsen, Liedewij