Interbellumburgerwoning

Beschrijving

Interbellumburgerwoning die in 1931 gelijktijdig werd opgetrokken met nummer 162 in opdracht van Guillaume Brullemans, landbouwer te Heverlee. Gezien het ontbreken van een bouwaanvraag, blijft de architect onbekend. Beide huizen zijn bijna identiek; enkel bij nummer 160 bleef het schrijnwerk integraal bewaard, wat de eenvoudige gevel zijn karakter en erfgoedwaarde verleent.

Historische kaarten geven aan dat reeds sinds de 16de eeuw bebouwing aanwezig was op deze locatie langs de Geldenaaksebaan, in de nabijheid van de Abdij van Park. Ook het meer nauwkeurige primitief kadaster bevestigt bebouwing op deze locatie. Het kadaster spreekt van een nieuwe constructie in 1852 en in 1931, wanneer de twee huidige woningen worden opgetrokken.

De rijwoning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een rood pannen zadeldak. Een rijk uitgewerkte houten kroonlijst op consoles lijnt de lijstgevel af. Een lage hardstenen plint geeft de aanzet voor de rode bakstenen gevel, die eenvoudig en vrij conventioneel is vormgegeven. Per bouwlaag werden twee grote brede rechthoekige muuropeningen voorzien. In de venstertravee situeert zich op de eerste verdieping een driezijdige erker opgebouwd uit kunststeen. Het basement van de erker werd opgebouwd uit hetzelfde materiaal en komt overeen met een over de beide woningen doorlopende witte puilijst. De scheiding tussen beide bouwlagen wordt zo benadrukt. Het originele schrijnwerk werd over de gehele gevel bewaard. Hoewel dit vandaag in slechte staat is, zijn de fijne uitwerkingen en detailleringen van het witgeschilderde, houten en geprofileerde schrijnwerk nog leesbaar. Guillotineramen kenmerken de vensters in de venstertravee. De dubbele deur is voorzien van decoratief smeedijzer en is net als de vensters (afgezien van het venster op het gelijkvloers) in het bovenlicht voorzien van glas-in-loodramen in een geometrisch motief.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling III (Heverlee), 1838/5, 1852/20 en 1931/68.

Auteurs: Elsen, Liedewij