Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Deze woning werd kadastraal geregistreerd in 1931 en gebouwd in opdracht van Keusters-Vanmassevelde Joseph, meubelmaker te Heverlee. Deze eenvoudige woning onderscheidt zich van de omliggende rijwoningen omwille van het bijzondere schrijnwerk naar oorspronkelijk model in de voorgevel. Omwille van het ontbreken van de bouwaanvraag, blijft de architect onbekend.

De woning van twee bouwlagen en twee traveeën werd opgetrokken onder een rood pannen zadeldak. Een lage plint, in grijze cementering met zichtbare granulaten, geeft de aanzet voor de eenvoudige, lichtrode bakstenen gevel. De sobere gevel werd verlevendigd door middel van horizontale muurbanden in witte geglazuurde steen. Door het materiaalgebruik en de verhoudingen past deze woning perfect in de huizenrij die de Geldenaaksebaan op deze plaats typeert. Rechthoekige venster- en deuropeningen zijn voorzien van een bakstenen rollaag, met imitatie hoek- en sluitstenen in dezelfde geglazuurde baksteen. Alle muuropeningen werden voorzien van fijn gedetailleerd en geprofileerd houten schrijnwerk, naar oorspronkelijk model. Het grote raam op het gelijkvloers heeft een in detail uitgewerkt bovenlicht. Roedeverdelingen maken hier de scheiding tussen kleine delen met gehamerd glas en een gekleurd glas-in-loodraam in het midden, in de vorm van een medaillon. Een houten rolluik bleef eveneens bewaard. De deuropening omvat een houten vleugeldeur met in donker hout uitgewerkte florale motieven in het bovenste paneel en met een geometrisch motief uitgewerkte onderste panelen. Het bovenlicht komt overeen met dit van het benedenvenster, zonder glas in lood. Het schrijnwerk vormt een kopie van het originele houten schrijnwerk, met integratie van het oorspronkelijke glas in lood.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling III (Heverlee), 1931/47.

Auteurs: Elsen, Liedewij