• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met sobere rode bakstenen gevel, gebouwd volgens een bouwaanvraag uit 1912 in opdracht van de heer G. Uytebrouck. Het dossier vermeldt geen ontwerper. De eenvoudige gevel sluit aan bij de gevelrij met rode bakstenen parementen die de Erasme Ruelensvest op deze plaats afzoomt.

Dit sobere burgerhuis bestaat uit twee traveeën en drie bouwlagen onder een rood pannen zadeldak. De woning is conventioneel van opbouw en uitwerking: enkelhuisopbouw met twee ongelijke traveeën die per bouwlaag werden voorzien van gelijkaardige venster- en deuropeningen. De lijstgevel werd opgetrokken in fel rode baksteen boven een hoge plint van blauwe hardsteen, gedeeltelijk in breuksteenvorm. In contrast met de rode steen staan de horizontale sierlijsten en motieven in witte geglazuurde steen.

De rechtse venstertravee is licht risaliterend uitgewerkt, met twee lisenen afgezoomd. Een fijn uitgewerkt smeedijzeren balkon op de eerste verdieping, ondersteund door in grijze hardsteen uitgewerkte consoles, versterkt de nadruk op deze travee. Venster en deur op het gelijkvloers zijn segmentbogig terwijl deze op de verdiepingen korfbogig zijn. Steeds zijn de bakstenen rollagen voorzien van hoekstenen in natuursteen. Zowel het schrijnwerk van de vensters als van de deur werd vernieuwd, waarbij het vernieuwde model gedeeltelijk werd gebaseerd op het originele schrijnwerk, vanwege het gebruik van een fijne roedeverdeling in de bovenlichten. De dubbele voordeur werd ontdaan van zijn smeedijzeren decoratie. De kroonlijst werd vernieuwd naar hedendaags model.

De woning heeft een traditionele enkelhuisplattegrond zoals de gevel dit verraadt. De gang met het trappenhuis bevindt zich hierbij in de smalle deurtravee, verschaft de toegang tot de kelderverdieping, de achterliggende keukenruimte en sanitair in een aanbouw op het gelijkvloers, tot de twee verdiepingen en de zolderverdieping. Twee rechthoekige kamers, de woon- en eetkamer zijn achter elkaar geschikt in de brede venstertravee volgens enfilade en geven uit op de koer op het gelijkvloers. Twee kamers, waarvan één de volledige breedte van de woning omvat, een bureauruimte en een kamer ter hoogte van de keuken in de aanbouw, worden door middel van de trappenkoker toegankelijk gemaakt op de eerste verdieping. De tweede verdieping omvat drie kamers geschikt rond de trappenkoker. De zolderverdieping tenslotte werd eveneens van verschillende kamers voorzien.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1912/14 (bouwvergunning 12.04.1912).

Auteurs: Elsen, Liedewij