• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis, oorspronkelijk met winkel en magazijn, in 1910 ontworpen door architect Oscar Devos. Het burgerhuis werd opgetrokken in opdracht van Jules Heminckx-Lalieux. Uit de bouwaanvraag kon opgemaakt worden dat dit burgerhuis aanvankelijk ook fungeerde als winkel. Volgens getuigenissen was kousenhandel D. Landeloos mogelijk in dit pand gevestigd.

Het ontwerp is typerend voor het oeuvre van architect Oscar Devos. Hij realiseerde verschillende vooroorlogse burgerhuizen langs de vesten en zijstraten van de stad Leuven. Het gaat vaak om erg monumentale burgerwoningen in eclectische stijl, met Engelse cottage-invloeden en kenmerken van de art nouveau. Toch maakte hij ook meer bescheiden burgerhuizen of ruimere rijhuizen, met minder uitgesproken stijlkenmerken en doorgaans uitgewerkt met een rode bakstenen lijstgevel met witte sierbanden. De woning langs de Erasme Ruelensvest is representatief voor deze laatste categorie.

De rijwoning bestaat uit drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De rode bakstenen lijstgevel wordt getypeerd door witstenen banden en heeft een hardstenen plint. Op de begane grond bevinden zich rechthoekige muuropeningen onder hardstenen lateien, op de verdieping segmentbogige vensters en een houten erker. Risaliterend uitgewerkte linkertravee met brede poorttoegang die het achterliggende magazijn vanop de straat toegankelijk maakte. Deze dubbele, eenvoudige poorttoegang met bovenlicht wordt geflankeerd door hardstenen zijlijsten die een metalen latei met rozetjes dragen. Daarboven een segmentboogvormige ontlastingsboog met afwisselend witte en rode baksteen en een hoek- en sluitstenen in blauwe hardsteen. De toegangsdeur in de smalle middelste travee wordt met het bovenlicht omsloten door een hardstenen lijst en latei, waarboven eveneens een ontlastingsboog is voorzien. De rechtertravee heeft op het gelijkvloers een groot rechthoekige venster die overschaduwd wordt door de rechthoekige erker op de verdieping. Deze erker vormt het pronkstuk van de gevel; uitgewerkt in fijn houtsnijwerk voor de ondersteunende consoles, deborstweringen en het uitkragende hoofdgestel. Deze erker behoorde echter niet tot het oorspronkelijk ontwerp van Oscar Devos uit 1910 en vormt dus een latere toevoeging. De erker verving een eenvoudig segmentboogvenster, overeenkomstig met de overige vensters op deze eerste verdieping: segmentbogig, met een rollaag in witte en rode baksteen en blauwe hardstenen sluit- en hoekstenen.

Het schrijnwerk werd vernieuwd naar het historische model. Roedeverdeling bleef bewaard in het bovenlicht van de poort, van gehamerd glas voorzien. De kroonlijst is een hedendaagse toevoeging en breekt met het authentieke karakter van de gevel.

De poorttravee herbergt een lange en brede gang tot achter de woning. Daarnaast is het woon- en winkelgedeelte, in een klassieke enkelhuisplattegrond. In de smalle deurtravee zit de gang met trap. Daarnaast, in de rechter travee zit op het gelijkvloers een enfilade van drie kamers. Vooraan het salon, daarachter de winkelruimte, en aan de achtergevel de keuken. Zo bevond de winkel zich in het midden van de private vertrekken. Op de verdieping van de woning bevinden zich aan beide zijden van de trap twee slaapkamers.

In het verlengde van de venstertravee bevond zich achter de woning een ruim magazijn onder een zadeldak en met een laadvenster op de verdieping. Vanuit dit magazijn was de kelder toegankelijk als extra bergruimte voor de koopwaren. Het magazijn werd gesloopt in 2006.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1910/57 (bouwvergunning 10.06.1910).

Auteurs: Elsen, Liedewij