Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Modernistisch burgerhuis opgetrokken naar het ontwerp van de architect Emiel Vanderheyden uit 1937. De bouwheer wordt niet vermeld in het dossier. Deze modernistische woning vormt omwille van de vormentaal en het materiaalgebruik een kwaliteitsvol ensemble met de eveneens modernistische burgerhuizen op de nummers 105, 111 en 113.

De woning telde oorspronkelijk twee traveeën en drie bouwlagen. Een vierde bouwlaag naar hedendaags ontwerp werd recent toegevoegd op het platte dak. Een hardstenen plint bestaande uit blokken blauwe hardsteen van onregelmatige grootte loopt over in de dieperliggende toegangspartij. Drie toegangstreden en een luifel werden opgetrokken in hetzelfde materiaal.

De gevel is een spel van horizontale elementen tegenover nadrukkelijk verticale elementen. Zo wordt de horizontale gevelgeleding benadrukt door het gebruik van een platte gele baksteen in halfsteens verband. De brede rechter venstertravee wordt gekenmerkt door een dubbelhoge erkeruitbouw op de twee verdiepingen. Deze erkers lopen uit in afgeronde balkons ter hoogte van de dieper in het gevelveld gelegen linker travee. Deze afgeronde balkons met witte lijsten op de eerste en de tweede verdieping alsook de grote rechthoekige vensters op de verdiepingen benadrukken het horizontale karakter. Verticale kenmerken zijn de dieperliggende linker deurtravee met in het verlengde de smalle vlaggenmast die tot boven de dakrand uitsteekt. De rechthoekige voordeur met modernistisch smeedijzerwerk bevindt zich in een dieperliggend portaal met drie hardstenen treden en afgeschuinde wanden bekleed met blauwe hardsteen. Het origineel, houten schrijnwerk van deur en vensters bleef bewaard. De ijzeren balustrade boven de derde bouwlaag is een recente toevoeging.

Het interieur van de woning wordt bepaald door een klassieke enkelhuisindeling. De smalle linker travee omvat een hal gevolg door de gang met trappenhuis dat de verschillende verdiepingen toegankelijk maakt. Achter de trap bevindt zich de keuken. Verder werd de gelijkvloerse verdieping in de rechtertravee van een woon- en eetkamer in enfilade voorzien, gevolgd door een overdekte koer. De linker travee van de eerste verdieping omvat een naaikamer aan de voorzijde van de woning en sanitaire ruimtes aan de achterzijde. De rechter travee telt twee slaapkamers. Deze indeling herhaalt zich op de tweede verdieping waarbij de ruimtes dienden als bureauruimte en als slaapkamer.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1937/64 (bouwvergunning 11.03.1937).

Auteurs: Elsen, Liedewij