• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, opgetrokken in 1933 in opdracht van de heer A. Van Laer. Deze goed bewaarde hoeve is representatief voor de oorspronkelijke bebouwing in het landelijke gehucht Egenhoven.

Langgestrekt volume van vier onregelmatige traveeën en twee bouwlagen onder rood pannen zadeldak,  parallel met de straat. Kleine woning in de twee smalle traveeën links (oost), met een schuur en een stal inbegrepen in de rechterhelft van de hoeve. Er werd een lage aanbouw onder lessenaarsdak voorzien tegen de rechter zijgevel, die niet meer is bewaard. Deze aanbouw herbergde varkensstallen en gemak. Vandaag is het volledige hoevegebouw ingericht als woning.

Rode baksteenbouw op een natuurstenen plint. Langsgevel aan straatzijde afgezoomd met een geprofileerde kroonlijst met klossen, waaronder een bakstenen rondboogfries.

Voor de woning, segmentbogige vensters en deur met rollagen die decoratief werden uitgewerkt met afwisselend wit en bruin geglazuurde bakstenen en hardstenen sluit- en hoekstenen. Hoger gelegen begane grond door onderkelderd woongedeelte, bereikbaar via de voordeur met vijf hardstenen treden in de tweede travee. De indeling van de woning volgt de enkelhuisplattegrond, met in de deurtravee de gang met trappenhuis, en in de venstertravee aan straatzijde een woonkamer en aan erfzijde een keuken, beide met haard.

De poort naar de schuur, in de derde travee, is eerder functioneel van vorm, en is overspannen door een betonnen latei. De schuur beslaat één travee, en is achteraan enkel met een stal- en laaddeur geopend, waardoor geen doorrij mogelijk is. In de rechtertravee zat oorspronkelijk een hoog geplaatst rechthoekig stalvenster. Schrijnwerk werd vernieuwd bij zowel het venster als de deur. De rechterzijpuntgevel is vlak gepleisterd, met een later ingebracht benedenvenster. De blinde linkerzijpuntgevel werd opgetrokken in rode baksteen. Functioneel vormgegeven achtergevel, die de functies weerspiegelde, namelijk met vensters en achterdeur in de woning, en stal- en laaddeuren voor schuur en stalgedeelte.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling I (Heverlee), 1933/17.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1933/90 (bouwvergunning 19.05.1933).

Auteurs: Elsen, Liedewij