Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve met opmerkelijk calvariemotief in de zijgevel, kadastraal geregistreerd in 1884 op de hoek van de huidige Sint-Jansbergsesteenweg en de Doleegstraat in opdracht van Henricus Ronsmans, landbouwer te Heverlee. Rond 1935 werd het schuurgedeelte omgevormd tot woning naar ontwerp van architect Devos voor rekening van de heer Constant Verwinnen.

Dit type eind-19de-eeuwse hoeve, langgestrekt met de combinatie van een woon- en een schuurgedeelte, parallel met de straat, kwam in Heverlee vrij courant voor. Er zijn echter zeer weinig gaaf bewaarde voorbeelden bewaard. Deze hoeve, met markant uitgewerkte zijpuntgevel gericht op het drukke kruispunt, is één van de best bewaarde voorbeelden.

Historiek

De hoeve werd in 1884 gebouwd als een langgestrekt volume met een boerenwoning (huidig nummer 2) in de oostelijke helft van het gebouw en een schuur in de westelijke helft. Een bouwaanvraag uit 1935 herinnert aan het omvormen van de schuur tot een tweede woning (huidig nummer 4) door architect Devos. Hierbij werd de westelijke dwarsgevel voorzien van venster- en deuropeningen. In datzelfde jaar werd de witte bakstenen omheiningsmuur links van de woning, ter hoogte van de Doleegstraat, opgetrokken rondom het gekasseide erf.

Beschrijving

Langgestrekte hoeve van twee bouwlagen en zes traveeën onder een rood pannen zadeldak met nok evenwijdig met de Doleegstraat. Opmerkelijke rood bakstenen puntgevel ten oosten, gericht op het kruispunt, met calvariemotief in gesmoorde baksteen en uitvlieggaten links boven.

Langsgevel aan de straat van witgeschilderde verankerde baksteen met grijs geschilderde plint, afgelijnd door een zwarte vernieuwde kroonlijst. Woongedeelte in de vier oostelijke traveeën (rechts), met onregelmatig geplaatste deur- en vensteropeningen. De twee meest rechtse traveeën, met drie openingen op elke bouwlaag, zijn wellicht het originele, oudste woongedeelte, herkenbaar aan een bouwnaad in het dak en aan getoogde vensters, beneden verlaagd tot rechthoekige vensters. Voordeur met hardstenen omlijsting en twee treden in de uiterst rechtse travee. In de twee links aansluitende traveeën werden twee boven- en twee benedenvensters ingebracht, allemaal rechthoekig. Eenvormigheid tussen de vier woontraveeën is gecreëerd door een bakstenen lijst die de lekdrempels van de bovenvensters verbindt. Vernieuwde ramen; beluikte vensters; voordeur met betralied venster bewaard. Het schuurgedeelte besluit de twee westelijke traveeën, geopend door een rechthoekige poortopening onder ijzeren latei. De poort naar de schuur en de luiken langs de rechthoekige vensters op de gelijkvloerse verdieping werden zwart-wit beschilderd.

De westelijke zijpuntgevel, uitgewerkt als voorgevel van nummer 4, werd bruinrood geschilderd en voorzien van een witgeschilderde natuursteenimitatie rondom de venster- en deuropeningen en als hoekketting rondom de voorgevel. Rechthoekige muuropeningen zijn symmetrisch geschikt rond de centrale voordeur. In de gevelpunt bevindt zich centraal een achtzijdig zoldervenster.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling I (Heverlee), 1884/2 en 1935/10.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1935/123 (bouwvergunning 15.06.1935), dossier 1932/139 (bouwvergunning 30.06.1932), dossier 1957/259 (bouwvergunning 07.12.1957).

Auteurs: Elsen, Liedewij