Miraculeuze Linde van Gaverland

Beschrijving

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland werd gebouwd bij de Miraculeuze Linde. Zo’n 500 jaar geleden (1511 -1512) werd er tot driemaal toe het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw gevonden en teruggeplaatst bij de lindeboom. De kapel is uitgegroeid tot een bedevaartsoord, de gekandelaarde linde bij het koor van de kapel is nog steeds dezelfde boom die op postkaarten uit begin 20ste eeuw is weergegeven. Zoals daarop te zien is, werd de boom afgeschermd met een houten schutting. De boom had het vermoedelijk hard te verduren om dat men in die periode geloofde in de miraculeuze kracht van bomen en andere natuurelementen. Mogelijks werden bladeren, takjes en schors verzameld om als amulet te gebruiken of werd de boom vernageld of met lapjes behangen.