Begraafplaats van Westrode

Beschrijving

Achterin gelegen, kleine begraafplaats op nagenoeg rechthoekige plattegrond met padenkruis in het oudste gedeelte. Zuidelijke uitbreiding uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Het geheel is vandaag omhaagd met laurierkers.

De oprichting van de nieuwe parochie Westrode werd goedgekeurd bij KB van 1 april 1898; in 1901 kreeg de nieuwe parochie een eigen begraafplaats. Op het kadaster werd datzelfde jaar de verkoop geregistreerd van een stuk bouwland in eigendom van Mechelen het godshuis aan de gemeente Wolvertem die hier een kerkhof liet aanleggen.

Tot vandaag bleef een ruim, doch vrij heterogeen gravenbestand vanaf de beginperiode bewaard. Blikvanger is de grafkapel van Jan Hammenecker (1878-1932), een priester-dichter geboren in Mariekerke en in de periode 1927-1932 pastoor van Westrode. Het ontwerp is van de hand van de Antwerpse kunstschilder Jan Van Puyenbroeck. De kapel werd met steun van vrienden, kunstenaars en parochianen in 1934 opgericht. Het betreft een bepleisterde en witgeschilderde kapel op rechthoekige plattegrond onder een hoog, licht gebogen zadeldak (tichelen) dat sterk overkraagt aan de zijgevels. Vooraan is de kapel voorzien van een puntgevel met een rondboogdeur in een contrasterende omlijsting van rode baksteen; metalen deur met uitgespaard middengedeelte waarin de afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw met Kind op maansikkel. Boven de deur het opschrift hij Beminde zijnen God en hogerop een oculus. De zijgevels, gevat tussen eenvoudige steunberen, zijn geopend door een eenvoudig rondboogvenster.

Het bepleisterde en geschilderde interieur met ziende houten kap omvat een natuurstenen grafplaat met een gestileerde afbeelding en de naam van Jan Hammenecker, omgeven door een zwart-witte tegelvloer in dambordpatroon. Het eenvoudige altaar heeft een betegelde basis met houten altaarblad en een verguld bekronend kruis.

Op het centrale punt van het padenkruis werd een grafmonument opgericht voor de pastoors van Westrode, bestaande uit een hardstenen kruis op zeshoekige basis met platen verwijzend naar de diverse pastoors en gezet op een vierkante hardstenen basis.

• BAUDEWIJNS M. & VAN DEN BROECK M. 1979: Westrode, De autotoerist 32.12, 747.