Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

Kapel gedateerd 1881 en ingeplant op de hoek met Pluimennest. De kapel werd in 1888 kadastraal geregistreerd als nouvelle construction in eigendom van landbouwer Benedictus D’Hondt-Roelants, eigenaar van de aanpalende hoeve. De huidige kapel dient blijkbaar als omhulling van een oudere(?) pijlerkapel. Toch wordt op de oudere cartografische bronnen geen kapel weergegeven. De eerste aanduiding van een kapel vinden we op de topografische kaart van 1892 en dat zou dus de huidige moeten zijn.

Witgeschilderde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak met bekronend ijzeren kruis. Voorgevel op gepikte plint, geopend door een rechthoekige deur met dito bekronend venstertje, omgeven door een drielobmotief in het metselwerk. In de hoogste lob geschilderd jaartal 1881.

Met schijnvoegen gecementeerd interieur met ziende kap en tegelvloer. Tegen de wanden kruisweg in neogotisch uitgewerkte omlijstingen. Centraal staat een gecementeerde pijlerkapel met spitsboognis, afgesloten door een smeedijzeren deurtje en voorzien van een Mariabeeld met het Kind Jezus op haar arm. Onderaan ingewerkte gevelplaat met vermelding ‘IHS/ H./ Maria/ bid/ voor ons’. Uitgewerkte bekroning in de vorm van een rotspartij met onderaan een nisje met een beeld van de Heilige Familie en bovenaan een rondboognis met Mariabeeld. In de zijwanden van ingekleurde rode baksteen en gewitte voegen is er een omlopende reeks beglaasde spitsboognisjes met ingekaderde taferelen als de Boodschap aan Maria en de Kruisiging (oorspronkelijk bedoeld voor de zeven weeën van Maria?).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1888/48.
  • LEFEVRE J., VERHASSELT L. & T’KINT J. 1978: Geschiedenis van Wolvertem, Affligem, 793.