Birrebeekkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Birrebeekkapel

Beschrijving

Pijlerkapel opgericht omstreeks 1930 aan de rand van een akker naast de Birrebeek ter gedachtenis van de familie Henri Vander Veken; de benaming werd ontleend aan de Birrebeek en het plaatselijke toponiem Birrebeekveld. De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Bakstenen pijlerkapel onder een op houten modillons overkragend zadeldak (bitumen); getraliede rondboognis met vernieuwde lekdrempel en bekronend kruis in verheven metselwerk: de boog van de nis wordt geaccentueerd door zwart geschilderd voegwerk. Plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Onder de nis een hardstenen gevelplaat met vermelding 'Tot/ gedenkenis/ van/ de familie/ Henri/ Van Der Veken/ R.I.P.'. Voorgeplaatst houten bidbankje.

• VAN DEN BROECK M. 2001: Mijmeren aan de Birrebeekkapel, Berla 63, 15-18.