erfgoedobject

Hoeve van 1896

bouwkundig element
ID
305486
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305486

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve van 1896
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt van 1896, zie ook geschilderd jaartal op de achtergevel van het woonhuis. In 1906 gebeurde op het kadaster de registratie van een reconstruction totale in eigendom van landbouwer Jozef Huysegoms-De Groef. Ten noordwesten van de hoeve was toen een boomgaard. Hoewel vrij eenvoudig van opzet ligt de hoeve tot vandaag in een zeer landelijke omgeving en getuigt ze van het eertijds agrarische karakter in deze omgeving.

Verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een ten dele gebetonneerd erf met in het midden de mestvaalt, vandaag met gras begroeid. De boerenwoning ligt ten zuidoosten aan de straat, de schuur ten noordoosten en de stallen ten zuidwesten en noordwesten.

Boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag; de lijstgevel aan de straat heeft een gecementeerde plint en wordt geopend door rechthoekige vensters, beluikt en voorzien van een hardstenen lekdrempel op de begane grond, bovenvensters op tot cordon doorgetrokken, bakstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in een vlakke omlijsting. Het schrijnwerk werd integraal vernieuwd. Aflijnende overhoekse baksteenfries.

Tweebeukige langsschuur met eenvoudige rechthoekige poort onder houten latei.

Het erf is toegankelijk via een overluifelde poort, gevat tussen de zuidwestelijke stallen en de woning. De stallen bestaan uit een volume van zes traveeën op een gecementeerde plint; diverse muuropeningen werden gewijzigd. Bijkomend stalgebouw ten noordwesten met rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Bakhuis in noordoostelijke hoek.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1906/87.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve van 1896 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305486 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.