Pijlerkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pijlerkapel

Beschrijving

In oorsprong vermoedelijk 19de-eeuwse, witgeschilderde bakstenen pijlerkapel onder overkragend pannen zadeldakje. De kapel stond oorspronkelijk verder ten zuiden op het grondgebied van Wemmel, maar moest wijken voor een nieuwe verkaveling. In de periode 1971-1981 (zie de topografische kaarten) werd ze verplaatst naar de huidige locatie.

In de Atlas van de Buurtwegen en op de Poppkaart wordt er een kapel aangeduid bij de toegangsweg naar een iets achterin gelegen hoeve, ter hoogte van het kruispunt van de huidige Leeuwerikenlaan en de Amelgemweg op Wemmel. De hoeve lag op de plaats van de huidige nummers 26, 28 en 28A in de Leeuwerikenlaan aldaar. Op een luchtfoto van 1971 zijn de hoeve en kapel nog zichtbaar hoewel de toegangsweg tot de hoeve op dat ogenblik verder naar het zuiden lag.

Vandaag staat ze ten noorden van de Amelvonnesbeek die de grens met Wemmel vormt. Ze ligt iets achterin op een momenteel sterk overwoekerd perceel en vertoont een getraliede rondboognis. In de nis staat een beeld van Sint-Antonius abt; er kon niet achterhaald worden of de kapel van in oorsprong toegewijd was aan deze heilige.

• HEYVAERT J. 2005: Meise, Van oorsprong tot 1940, Meise, 136.