Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplante kapel met karakteristiek uitzicht voor de jaren 1950. Ze is toegewijd aan Onze-)Lieve-Vrouw ter Nood, zie opschrift. Volgens de ingemetselde herdenkingssteen links van de deur werd in deze omgeving een kapel Gebouwd in 1846/ onder/ C.F. Mangelschots/ Landdeken/ A. Puttemans/ T. Van Nieuwenhoven/ Herbouwd in 1928. De herdenkingsplaat rechts van de deur vermeldt: voor de derde maal/ Opgebouwd/ in Mariaal jaar 1954/ Ingezegend/ op 8 augustus 1954/ t’Kint Jacques/ Burgemeester/ Vanderhasselt/ Pastoor. De huidige kapel is gelegen op een begrind en omhaagd (buxus) perceeltje en werd kadastraal als 'nieuwe opbouw' geregistreerd in 1955 in eigendom van 'Salu-Vasten E.K.J.'.

Van de oudere kapel zijn vooralsnog geen gegevens voorhanden.

Witgeschilderde bakstenen kapel met accenten in blauw, op rechthoekige plattegrond onder licht overkragend zadeldak van kunstleien. Natuurstenen onderbouw. Puntgevel gemarkeerd door spitsboogportaal met contrasterende archivolt van rode baksteen en dito bekronend kruis. Omlopend opschrift O.L.V.-Ter-Nood-B.V.O. Kleine spitsboogvensters in de zijgevels.

Een deels beglaasde spitsboogvormige vleugeldeur geeft toegang tot een witgeschilderd interieur, eveneens met accenten in blauw en met afgeknot gewelf; gepolychromeerde heiligenbeelden op neogotische sokkeltjes boven het eenvoudige bakstenen altaar.