Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Boerenwoning als rest van een ruime hoeve die op 19de-eeuws kaartmateriaal staat weergegeven met een U-vormige inplanting, geopend naar het noordoosten. De hoeve is gelegen op de Wolvertemse Dries en wordt volgens de literatuur ’t Hof ter Nood genoemd. Op de Vandermaelenkaart staat ze aangeduid als Hof ter Noot. Volgens Lefèvre was boven de deur oorspronkelijk het jaartal 1775 te lezen, vandaag overpleisterd. Van de schuur zou volgens dezelfde bron enkel de schuurdeur bewaard zijn met daarboven het jaartal 1776. Op het kadaster wordt in 1906 een gedeeltelijke reconstructie van het geheel geregistreerd in eigendom van landbouwer Jan Gierts. Inmiddels zijn de bijgebouwen sterk gerenoveerd en gedeeltelijk afgesplitst.

De in kern tot de 18de eeuw opklimmende woning is een haaks op de straat ingeplant volume van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak tussen aandaken met vlechtingen en top- en schouderstukken. Verankerde baksteenbouw waarvan de zuidoostgevel, oorspronkelijk gericht naar het erf, met schijnvoegen is gecementeerd. De steekboogvormige muuropeningen kregen nieuw schrijnwerk. Aflijnende houten kroonlijst op modillons. In de achtergevel bleven voor zover zichtbaar kalkzandstenen omlijstingen bewaard. De zuidwestelijke zijgevel werd gecementeerd in de top. De resterende dienstgebouwen werden aangepast, net als het aanpalende nummer 121 dat oorspronkelijk mogelijk de schuur van de hoeve uitmaakte.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • LEFEVRE J., VERHASSELT L. & T’KINT J. 1978: Geschiedenis van Wolvertem, Affligem, 638.