erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Brixiusparochie

bouwkundig element
ID
305452
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305452

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenvoudige pastorie met neoclassicistische kenmerken, gebouwd in 1838, zie gevelsteen in de achtergevel, naast de deur ter hoogte van de plint. Naast het bouwjaar worden ook burgemeester Emmanuel Vander Linden, baron d’Hooghvorst, pastoor Matthijs en andere prominenten vermeld. Vandaag in gebruik als jeugdhuis. Op het kadaster werd de pastorie 'sur terrain vierge' ingetekend in 1840 als 'donnation, construction nouvelle'; het was Jan Antonius Crockaert die de grond schonk aan de kerkfabriek van Rode. Omringende tuin met deels bewaarde omheiningsmuur.

Met schijnvoegen gecementeerd, onderkelderd dubbelhuis op rechthoekige plattegrond, vijf traveeën en twee bouwlagen onder een rood pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De lijstgevel met imitatie-hoekkettingen wordt horizontaal geaccentueerd door een hardstenen puilijst en architraaf. Rechthoekige, voorheen beluikte vensters, zie bewaarde luikwervels, en een eveneens rechthoekige deur in een entablementomlijsting. Het schrijnwerk werd integraal vernieuwd.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1840/7.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie van de Sint-Brixiusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305452 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.