Neotraditionele winkelhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neotraditionele winkelhuizen

Beschrijving

De bestaande bebouwing op deze percelen werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. 3 februari 1923 maakte de Antwerpse architect Emilius Heylen plannen voor de kinderen Schöller (Alb. Schöller en G. Van Noten) voor de heropbouw van twee huizen maar deze plannen bleven waarschijnlijk onuitgevoerd. Twee jaar (2 juli 1925) later kreeg Alb. Schöller-Vercammen toestemming om op datzelfde perceel twee winkelhuizen te bouwen, naast het Buildragershuisje (dat tot 1958 op Vismarkt 9 stond). Deze plannen werden uitgevoerd inclusief de vergroting van de puntgevel van de dakkapel bij nummer 7 (zoals later aangepast op de plannen, waarschijnlijk door de lokale bouwraad). Na de afbraak van het Buildragershuisje in 1958 werd bij Vismarkt 7 een moderne winkelpui aangebracht die ook doorliep onder het neotraditionele huis dat het Buildragershuisje verving (Vismarkt 9).

Vismarkt 5 is een neotraditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (leien) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een trapgevel. Het parement bestaat uit baksteen met gebruik van witsteen voor de muurbanden, vensteromlijstingen, neggen en winkelpui-omlijsting. De geveltop is opengewerkt met een rechthoekig venster en een steigergat en wordt bekroond door een overhoeks topstuk. Op de eerste verdieping bevinden zich drie rechthoekige vensters (centraal een breder) met een stenen tussendorpel. Het schrijnwerk wordt gekenmerkt door een kleine roedeverdeling in het venster van de topgevel en in de bovenlichten (ook in de winkelpui).

Vismarkt 7 is een neotraditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (leien) met een centrale dakkapel voorzien van een punttop. Het parement bestaat uit baksteen met gebruik van witsteen voor de vensters, muurbanden, neggen en pui-omlijsting. Op de eerste verdieping bevinden zich drie rechthoekige vensters met bovenlicht voorzien van een stenen tussendorpel. Het geschilderde houten schrijnwerk wordt gekenmerkt door een kleine roedeverdeling in de bovenlichten en in het venster van de dakkapel. Een winkelpui met een witstenen omlijsting en een plint van blauwe hardsteen, die ook onder Vismarkt 9 doorloopt, werd later ingevoegd. Boven de winkelpui werd het opschrift "Schöller Vis.Wild.Gevogelte" in neon aangebracht.

Vismarkt 9 is een naoorlogs neotraditioneel diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (rode dakpannen) met een decoratief verankerde trapgevel. De rechtertravee telt slechts twee bouwlagen en heeft op de eerste verdieping een erker onder een schilddak. Het parement bestaat uit baksteen met gebruik van witsteen voor de muurbanden, vensters en deuromlijsting en blauwe hardsteen voor de plint. De bovenverdiepingen hebben rechthoekige vensters met een stenen tussendorpel op de eerste en tweede verdieping. Het geschilderde houten schrijnwerk wordt gekenmerkt door een kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

• Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 559 dossier 1923/035a; doos 568 dossier 1925/138.

Auteurs: Vandeweghe, Evert