Stadswoning uit 1926

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning uit 1926

Beschrijving

In 1914 stond op deze plek een oud breedhuis dat vernield werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. 17 juni 1926 kreeg juffrouw Schellekens toelating voor de bouw van een huis met garage naar plannen van architect Eugeen Van Ouytsel (gedateerd 5 mei 1926 en goedgekeurd door de lokale bouwraad). Vier jaar later reeds, liet ze de garage ombouwen tot winkel.

Interbellum neotraditioneel breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (rode dakpannen) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een centrale trapgevel die de kroonlijst onderbreekt. Het parement bestaat uit baksteen met gebruik van witsteen voor de muurbanden, vensters, balustrade en winkelpui-omlijsting. De middentravee wordt benadrukt door de bekroning met een trapgevel, door een risaliet en door driedelige kruisvensters, op de eerste verdieping met een balustrade als borstwering. De zijtraveeën hebben kleinere rechthoekige vensters. De trapgevel wordt gemarkeerd door een tweelicht en bekroond door een overhoeks topstuk. De pui bestaat uit een rondboogvormige deur met een ovalen bovenlicht in de linkertravee en rechts ervan een segmentboogvormige winkelpui.

• Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 572 dossier 1926/124; doos 587 dossier zonder nummer.

Auteurs: Vandeweghe, Evert