Herdenkingsboom en oorlogsgedenkteken Princess Patricia's Canadian Light Infantry

Beschrijving

Herdenkingsboom en oorlogsgedenkteken dat herinnert aan de oprichting in 1914, de gevechten en de slachtoffers van het Canadese infanterieregiment Princess Patricia's Canadian Light Infantry in de Ieperboog.

Beschrijving

Op een cirkelvormig platform, bedekt met ruw behouwen kasseistenen, met hardsteen afgeboord en met een trede vooraan staat een meerdelige sokkel uit hardsteen, opgevat als een ronde zitbank. In het midden is een ruimte vrijgelaten voor een Canadese esdoorn. Deze boomsoort herinnert aan het esdoornblad in de Canadese vlag. Op de rotonde staat een bronzen plaat met letters in vlakreliëf: links en rechts boven twee hoorns met een kroon erboven evenals de naam 'Patricia's', in het midden het regimentswapen van de 'Princess Patricia's Canadian Light Infantry', daaronder 'Here 8 May 1915 the "originals" of Princess Patricia's Canadian Light Infantry commanded by their founder major A. Hamilton Gault D.S.O. held firm and counted not the cost'; op de verticale boord van het platform 'Terrein geschonken door de heer Jules van Ackere Wevelgem, 1958.', 'Terrain offert par monsieur Jules van Ackere de Wevelghem, 1958.'. Rechts naast het gedenkteken ligt een kleine hardstenen gedenksteen met schuine bovenkant, waarop een bronzen plaat ligt 'Princess Patricia's Canadian Light Infantry', 'This plaque was unveiled by Mrs Hamilton Gault on the 13th August 1964 at a remembrance service on the occasion of the fiftieth anniversary of the founding of the regiment. To honour all our fallen comrades 1914-1964'. Hoofdletters. H. 75 cm x Ø 500 cm (+ trede 30 cm)

Historische achtergrond

Na de gasaanval van 22 april 1915, die vooral Fransen en Canadezen in het noorden van de Ieperboog getroffen had, beslisten de Britten zich terug te trekken op de verdedigingslinie over Wieltje-Frezenberg-Bellewaerde. In het noorden van de Ieperboog, rond de glooiing genaamd Frezenberg, bevond zich het Duitse XVIII Reserve Korps met daartegenover de Britse 28ste Divisie (83ste en 84ste Brigade, met onder meer het 1st Monmouthshire Regiment). In het zuiden van de Ieperboog, rond de heuvel van Bellewaarde, bevond zich het Duitse XV Korps met daartegenover de Britse 27ste Divisie (80ste, 81ste en 82ste Brigade, met onder meer het Princess Patricia's Canadian Light Infantry Regiment, PPCLI). Ter hoogte van Frezenberg, een gehucht op de grens tussen Zonnebeke, Ieper en Langemark-Poelkapelle, zouden de Duitsers van 8 tot 13 mei 1915 een doorbraakpoging ondernemen. In de vroege morgen van 8 mei 1915 opende de Duitse artillerie een intens vuur op de Britse frontlijn. Het hevige artillerievuur schakelde reeds het overgrote deel van de Britse troepen uit. Daarna viel de Duitse infanterie aan. Er kwam een bres in de sector van de 83ste Brigade, zodat de druk op de andere sectoren aanzienlijk vergrootte. Bij het PPCLI-regiment van de 82ste Brigade hadden de hevige Duitse beschietingen alle officieren gedood of verwond, behalve Luitenant Hugh Niven, die dan ook het commando overnam. Het bataljon kon ternauwernood stand houden: ze werden van drie kanten beschoten door een aanvaller die schuil ging achter wolken van gifgas. Aanvankelijk waren in de loopgrachten een dikke 600 manschappen van het regiment, minder dan 24u later waren ze gereduceerd tot 150 man en 4 officieren. Elk jaar wordt dit gevecht door het regiment herdacht. De oprichting van het regiment was te danken aan de Canadees Andrew Hamilton Gault, die met het oog op de internationale crisis, reeds begin augustus 1914 had voorgesteld een eenheid op te richten en uit te rusten om overzee te gaan vechten en de belangen van Groot-Brittannië te verdedigen. Op 2 juni 1916 onderscheidden zij zich nog door stand te houden in de loopgraven van Sanctuary Wood, opnieuw met zware verliezen, waaronder Gault zelf. De onthulling van het gedenkteken had plaats op 13 augustus 1964 naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de oprichting van het regiment. Mevrouw Gault, weduwe van de Canadese bevelhebber, was op de plechtigheid aanwezig. Ook de straat waar het gedenkteken gelegen is, werd genoemd naar het regiment.

• DEGRANDE W. 1996: Strijd om de Frezenberg. De rol van het 1/Monmouthshire Regiment op 8 mei 1915, Gidsenkroniek Westland, XXXIV.1, 13-16.
  • DESEYNE A. 1982: Den Doel (Bijvoegsel 1 & 2), Zonneheem, XI.1, 9-22 en XI.2, 2-15.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (522): Vredesboom Princess Patricia's Canadian Light Infantry (Zonnebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele