erfgoedobject

Arbeiderswoningen Demeurs

bouwkundig element
ID
305354
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305354

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vijf arbeidershuizen opgetrokken door de eigenaars van de naastliggende fabriek Demeurs. De drie kleinste woningen (nummers 72-76) werden opgetrokken door Demeurs-Parents Gustave in 1891. De naastliggende nummers 78 en 80 werden opgetrokken door G. Demeurs & zonen in 1911. Ze werden hoger opgetrokken en waren mogelijk bestemd voor meestergasten.

Bakstenen woningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De deuropeningen en vensters op de benedenverdieping hebben hardstenen omlijstingen. De dorpels van de ramen op de bovenverdieping werden uitgewerkt als kordonlijst. De vensters op de bovenverdieping zijn segmentboogvormig. Onder de kroonlijst hebben alle panden een bakstenen muizentandlijst.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1891/5 en 1912/6.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Papierfabriek de Meurs

  • Is deel van
    G. Demeurslaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Arbeiderswoningen Demeurs [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305354 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.