Vleugel van de Stadsbibliotheek

Beschrijving

"Stads-Bibliotheek" volgens opschrift onder het Iepers stadswapen, naar ontwerp van architect G. Gits (Ieper) van 1932 - zie jaarstenen - in bouwtrant aansluitend bij de vroegere gemeenteschool voor meisjes, zie trapgevelrisaliet, aflijnende tandlijst en boogvelden, hier met metselmozaïek. Gele baksteenbouw op sokkel van Atrechtse zandsteen, bestaande uit een twee bouwlagen tellend diephuis (links) met trapgevelbreedhuis (dubbelhuis) van één bouwlaag - pendant van trapgevelrisaliet van directricewoning - en een inspringend breedhuis (dubbelhuis) van één bouwlaag. Trapgevel benadrukt door aediculavenster onder driehoekig fronton.

• Stedelijk Archief Ieper, 547.5: stadsbibliotheek.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De rechter vleugel van de bibliotheek (het breedhuis van één bouwlaag) werd gesloopt in 2017. De linker vleugel met trapgevel werd geïntegreerd in een grootschalig nieuwbouwproject.

• Informatie verkregen van IOED CO7 (10 april 2020).