Belgische bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Belgische bunker

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunkerlinie Westabschnitt

Beschrijving

Betonnen constructie, in een weide ten oosten van Oude Baan 8. De betonnen constructie maakt deel uit van een cluster bunkers, die min of meer op één lijn liggen. De constructie situeert zich meer bepaald aan de oostelijke zijde van deze bunkerlijn.

De constructie is vermoedelijk niet volledig bewaard en ten dele overbouwd. Het betreft een Belgische 'abri' uit 1914, die door de Duitsers gerecupereerd en in de 'Westabschnitt' geïntegreerd werd. Op Duitse plannen wordt de bunker aangeduid met 'UTr1'. Het betreft dus een 'Unterstand Truppen', een onderkomen voor twee groepen.

Volgens een naoorlogse inventarisatie door de 'Service technique du génie' van 27 augustus 1935 betrof dit nummer 67 op grondgebied Haasdonk, met de vermelding: 'ancien abri Belge en ruine'. Volgens deze inventarisatie waren er nog andere Belgische 'abris' van dit type 11a met afmetingen 7,5 x 8,5m gerecupereerd in de 'Westabschnitt'. Voor de uitbouw van de voorste lijn van de 'Westabschnitt' werd er namelijk gebruik gemaakt van Belgische verdedigingswerken uit 1914.

Dat het om een oorspronkelijk Belgische constructie gaat, is onder meer te zien aan de grove, ruwe afwerking van het beton, de opbouw van de muren en de afmetingen die niet overeenstemmen met de Duitse bunkertypes, die werden opgetrokken in de 'Westabschnitt'. Er zitten kasseien in de muren verwerkt, iets dat ook voorkomt bij andere Belgische bunkers van 1914.

• Brussel, Koninklijk Legermuseum, Fonds 185, doos 573: Kaiserliche Fortifikation Antwerpen. West-Abschnitt. Bataillonsabschnitten (kopieën geraadpleegd in het documentatiecentrum Simon Stevinstichting, Edingen).
  • Brussel, Koninklijk Legermuseum, Fonds 185, doos 3790, 1544, 150: Beveren-Waes, Annexe au n° 13673 du 27/8/1935.
  • GILS R. s.d.: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
  • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
  • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
  • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, s.l.
  • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Auteurs: Decoodt, Hannelore