Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis (nummer 32) met links aanpalende conciërgewoning (nummer 34) in aansluitende bouwtrant, naar ontwerp van architect E. Van Houdenhove (Menen) van 1922. Nummer 32 wordt thans benut door het A.C.W.

Bakstenen lijstgevel van elf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel met de straat, leien). Arduinen plint met rechthoekige kelderopeningen. Enerzijds verticaal belijnde gevel met koetspoortrisaliet uitlopend op driehoekig fronton, en geblokte kolossale pilasters; anderzijds gekorniste cordons en houten gootlijst. Getoogde vensters opgenomen in bakstenen geriemde omlijsting met sluitsteen, bij het deurvenster van het risaliet met bijkomende druiplijst en uitgewerkte sluitsteen; echter rondbogig op de begane grond van de conciërgewoning.

Rondbogige koetspoort en deur. Eerstgenoemde van simili- en/of natuursteen, met hol beloop en sluitsteen, in rechthoekige omlijsting met pilasters uitlopend op de geprofileerde consoles van het aflijnende balkon met gestileerde ijzeren leuning. Voetschrapers. Houtwerk: eenvoudige kruisramen, radverdeling voor de bovenlichten van de rondbogige muuropeningen en voor het deurvenster met accoladebogige tussendorpel. Koetspoort: houten vleugeldeur onder meer met getorste middenstijl en bovenlicht met ijzeren tracering.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De conciërgewoning (nummer 34) werd gesloopt en vervangen door een nieuwbouw. Vandaag is enkel het acht traveeën brede herenhuis bewaard.