erfgoedobject

Belgische bunker

bouwkundig element
ID
305269
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305269

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Belgische bunker
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie in de tuin bij Hoek ten Eiken 6 en 8. De bunker ligt iets meer ten noorden ten opzichte van de andere bunkers in de omgeving.

Historisch overzicht

In oorsprong Belgische bunker van net vóór de Eerste Wereldoorlog, die door de Duitsers geïntegreerd werd in de 'Südabschnitt'. Tussen het fort van Liezele en Blaasveld zouden er oorspronkelijk vijf dergelijke bunkers zijn opgetrokken. Ook elders in de 'Vesting Antwerpen' waren nog vóór het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog dergelijke bunkers opgetrokken. Tegen de buitenmuren en op het dak waren kasseien geplaatst, die verwijderd werden. De noordelijke achterzijde van de bunker was oorspronkelijk open, maar werd door de eigenaar deels dichtgemaakt.

De 'Südabschnitt' is een Duitse bunkerlinie van de 'Stellung Antwerpen', die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd, tussen de Kloosterstraat in Bornem en Blaasveld (Willebroek).

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie met een min of meer rechthoekig grondplan. De noordwestelijke zijde was open. De betonnen muren, die oorspronkelijk aan de buitenzijde met kasseien waren bekleed, zijn niet gewapend en hebben een onregelmatig oppervlak. Hier en daar zit een kassei in een buitenmuur. De rest van het beton is samengesteld met grote keien.

Binnenin bestaat de constructie uit één grote ruimte. Het plafond was oorspronkelijk gegoten op balken, waarvan de afdrukken in het plafond te zien zijn. Her en der zijn houten restanten en ijzeren elementen te zien.

  • GILS R. sine dato: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
  • GHEYLE W. & BOURGEOIS I. 2013: Vergeten linies. Antwerpse bunkers en loopgraven door de lens van Leutnant Zimmermann (1918), Streekgericht 3, Antwerpen.
  • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
  • VAN DAELE A. 2014: Kaiserliche Festung Antwerpen. Südabschnitt. De vierde sector, Vesting, 4, 3-6.
  • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
  • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, sine loco.
  • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Duitse bunkerlinie Südabschnitt

  • Is deel van
    Puurs


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Belgische bunker [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305269 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.