Holle weg Wijngaardberg

Beschrijving

Opvallend aan deze weg is de brede rechte structuur van ongeveer 300 meter die door de heuvel snijdt. De holle weg bevindt zich in een dal tussen twee ijzerzandsteengroeves en loopt naar de top van de Wijngaardberg. Deze onverharde weg is sterk ingesneden en wordt begeleid langs beide wanden door een rij opgaande beuken. De weg is afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1843-1845) en sindsdien ook op latere historische kaarten. Deze weg verbindt de hoofdbaan Leuven-Aarschot aan de voet van de berg met de percelen op het plateau. De holle weg loopt dwars de helling op en vormt zo de kortste route naar boven.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven tussen 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Verdurmen, Inge; De Kuyper, Noor