erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
305196
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305196

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van P.V. Weyns, naar een ontwerp door de aannemer Hubert Van Deurme uit 1867. De heer F. Thiéry liet in 1894 een nieuwe winkelpui aanbrengen naar een ontwerp door de architect Charles Dens.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met hardstenen plint. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken, geriemde omlijsting met stucsleutel, individuele lekdrempel en gietijzeren parapet. Het oorspronkelijke, klassieke hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst op voluutconsoles is verwijderd, evenals de vensteromlijstingen van de tweede verdieping. Winkelpui met zijportaal, pilasters, entablement op voluutconsoles, en inkomdeur met siersmeedwerk. Deze vervangt de oorspronkelijke, eenvoudige, drieledige pui. Het houten schrijnwerk van de bovenvensters is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1867#766 en 1894#839.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305196 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.