Geallieerde mitrailleurpost Lion Belge

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie in een weide achter Woestenstraat 67, dichtbij de gebouwen van de nabijgelegen boerderij, op ongeveer twee kilometer ten zuidoosten van Oostvleteren. Vlakbij bevindt zich de provinciale naamsteen voor het 'kantonnement Le Lion Belge 1914-1918'. De betonnen post is nauwelijks zichtbaar vanaf de straat.

Historische achtergrond

Mitrailleurpost van geallieerde makelij. De beschadigingen zouden vooral het gevolg zijn van naoorlogse pogingen om de constructie te ontmantelen. Oostvleteren was ongeveer tien kilometer westwaarts van het front gelegen. Het dorp maakte deel uit van de derde verdedigingslinie, die noordwest-zuidoostwaarts liep: komende van het Lo-kanaal richting Woesten, ten oosten van de huidige N8 (baan Ieper-Veurne). Langs de huidige N8, dus net achter de derde linie, liep de tramlijn van Veurne naar Ieper. Vlakbij liep de spoorlijn Heideberg-Steenstrate. Langs deze weg verplaatsten zich Franse, Belgische en Britse eenheden van en naar het front. Ook allerhande oorlogsmateriaal (munitie, artilleriestukken, tanks…) werden hierlangs naar het front gebracht. In de omgeving van Le Lion Belge was een kantonnement ingericht, met onder meer een leeszaal en een barak voor toneelopvoeringen (vanaf 1917).

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie met nagenoeg vierkant grondplan. Aan de noordwestelijke zijde zit een opening ten gevolge van een ferme inslag. Hierdoor is de ronde bewapening van het beton zichtbaar. De constructie zou aan de noordoostelijke zijde een schietgleuf bevatten, die echter eveneens fel beschadigd is.

• JACOBS M. 1988: Naamstenen 1914-1918. 25 gedenkstenen opgericht tussen 1984 en 1988 ter herinnering aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en aan het overlijden van Koning Albert, Brugge.
  • VAN DAMME P. 1995: Bunkers in de Ieperse frontstreek anno 1995, Shrapnel.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungkarte Diksmuide, 11/9/1917.

Bron: WOI Relict (1669): Mitrailleurpost Lion Belge (Oostvleteren - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele