Winkelhuis met art-decopui

Beschrijving

Winkelhuis met art-decopui, in 1898 gebouwd als burgerhuis met magazijn en achterhuis. De woning werd voor eigen rekening opgetrokken door meester timmerman Joseph Nauwelaerts uit Wijnegem.

Tussen 1897 en 1899 bouwde Joseph Nauwelaerts op het 'Langveld' aan de westzijde van de Sterckshoflei tussen de Boterlaarbaan en Herentalsebaan een tiental woningen bestemd voor verhuur, waaronder de nog bestaande nummers 3, 5 en 7. Deze woningen behoren tot de vroegste bebouwing langs het zuidelijke deel van de Sterckshoflei.

Zeker in 1931 bezat het laat-19de-eeuwse pand op de begane grond een handelsruimte met houten art-decopui in de rechter travee. Deze ruimte was als café in gebruik. Eigenaars Marie Verhoogen en Jan Baptist Wouters lieten in dat jaar de linkertravee van het pand verbouwen tot kapsalon: in de garagepoort werd daartoe een winkelraam en -deur geplaatst. Een jaar later werd het kapsalon opnieuw tot garage omgevormd en de vitrine weer door een dubbele garagepoort vervangen, waarmee de huidige toestand ontstond. De caféruimte met art-decopui bleef tot 2007 als winkel in gebruik.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. De traditionele lijstgevel kreeg een verzorgd rood baksteenparement in kruisverband, afgewerkt met knipvoegwerk, en verrijkt met onder meer muurbanden en neutenpanelen in blauw gesmoorde baksteen. Dezelfde donkere baksteen is aangewend ter omlijsting van het gevelbrede tegelfries met palmetten onder de oorspronkelijk houten kroonlijst, thans met kunststof bekleed.

De gevelcompositie bestaat op de verdieping uit drie grote getoogde vensters, en op de begane grond uit een smalle garagepoort en een twee traveeën breed venster met een houten winkelvitrine op een hardstenen dorpel. De eenvoudige vitrine, bestaand uit een tweeledig rechthoekig winkelraam op een geschilderde (hardstenen?) plint en een dieperliggende beglaasde winkeldeur met langgerekte S-vormige kruk, onderscheidt zich door fraai glas-in-loodwerk in de bovenlichten. Uitgevoerd in art-decostijl en gaaf bewaard, vertonen de bovenlichten loodpatronen van waaiers en draperieën, polychroom gevuld met reliëfglas en opaak ‘Amerikaans’ glas met zijn typische marmereffecten en warme kleurschakeringen. De winkelpui is verder uitgerust met een metalen vouwluifel en een houten rolluik. Het portaaltje kreeg een vloer in grijze octogonale cementtegels met rechthoekige invulstukken.

Van de etagevensters zijn de eenvoudige, halfrond geprofileerde houten T-ramen met vast bovenlicht nog origineel. Van de garage dateren de houten poortvleugels met gebiljoende panelen en ruitjes in reliëfglas wellicht uit 1932.

De oorspronkelijke plattegrond laat zich niet op basis van bouwplannen reconstrueren.

• Kadasterarchief Antwerpen, Leggers Deurne, Afdeling V Sectie B, artikel 1347.