Wederopbouwhoeve Zuid-Bellegoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Zuid Bellegoed

Beschrijving

Zogenaamd "Zuid Bellegoed" zie opschrift uithangbord, gelegen ten westen van de Kemmelbeek. Historische hoeve, reeds aangeduid op Ferrariskaart (1770-1777). Samen met Oost-, Noord- en West-Bellegoed, gelegen te (Groot) Ieper, voormalig pachtgoed van de familie Belle, vooraanstaande Ieperse patriciërs, zie tevens Bellegodshuis; alle heden eigendom van het O.C.M.W.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdelijk gebruikt als veldhospitaal, zie Brits militair kerkhof "Bedford House Cemetery", ten zuidoosten naar verluidt op dezelfde plaats heropgebouwd. Kwaliteitsvolle wederopbouwarchitectuur teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: lage bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom een erf (grind) met deels behouden gekasseide paden en bakstenen stoepen; aan straatzijde afgezet door middel van bakstenen muurtje onder ezelsrug; ten noordwesten en ten westen, respectievelijk toegankelijk via toegangspoort met voetgangersdoorgang en via gietijzeren trek tussen bakstenen hekpijlers; boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), twee stalvleugels onder meer met achterliggende overdekte vaalt, schuurvleugel, en ast respectievelijk ten westen, ten noorden, ten oosten, ten zuiden en ten noordoosten; aanplantingen: populierenrij, ten zuiden; materialen: donkerrode baksteenbouw; mechanische pannen voor zadeldaken met overstekende dakranden op houten modillons; leien luifel boven toegangspoort; plint van Atrechtse zandsteen aan straatgevelzijde van boerenhuis, voorts gemarkeerd door middel van rollaag; strek boven korfbogige muuropeningen; arduinen onderdorpels; traditiegebonden houtwerk onder meer roedeverdeling en luiken; ijzeren I-balken, onder meer onder korfbogige ontlastingsboogjes, boven poorten; streekeigen bouwelementen: dakvensters met trapgevels, onder meer centraal dakvenster aan straatzijde van boerenhuis met oculus in de top; zijgevels uitziend op straat, voorzien van schouderstukken en afgelijnd door middel van rondboogfries; (straat)zijgevel van stalvleugel voorzien van rondbogig Marianisje; indeling: boerenhuis van zes traveeën, onder meer twee opkamertravee aan erfgevelzijde, boven rondbogige kelderopening; stalvleugel oorspronkelijk bestaande uit zogenaamde zomerkeuken, paarde- en varkensstal, runderenstal met voederkeuken en privaat; schuurvleugel met tweeledig wagenhuis rechts; oorspronkelijke cichoreiast, volgens bewoners in 1942-1943 omgebouwd tot tabaksast.

Recente nutsgebouwen, respectievelijk ten noordoosten en ten oosten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine