Waterput

Beschrijving

Gelegen in het natuurreservaat de Doornpanne, ten oosten van het wandelpad dat op zijn beurt in het verlengde van de Visserstraat ligt, op ongeveer een kilometer ten noordoosten van de kerk van Koksijde-dorp. Het wandelpad zou verhard zijn met brokstukken van vernielde bunkers.

Historische achtergrond

Deze waterput zou tijdens de Eerste Wereldoorlog door het Britse leger geconstrueerd zijn. De Britten hadden een waterbevoorrading vanuit Houlle (Frankrijk) tot aan de Doornpanne aangelegd. Het was oorspronkelijk de bedoeling deze leiding tot in Nieuwpoort door te trekken, maar dit werd nooit gerealiseerd. Ook de Belgen hadden pompen in Adinkerke (Cabour), De Panne (bij de stortbaden) en vermoedelijk ook in Koksijde opgericht. Deze pompen werden op het einde van de Eerste Wereldoorlog door het Ministerie van Binnenlandse Zaken overgenomen en belandden zo bij de (voorlopers van de) I.W.V.A., de Intercommunale Watermaatschappij Veurne-Ambacht. Deze waterput, aangelegd door Britten, zou evenwel bevoorraad geweest zijn vanaf een leiding uit Doornpanne, St-André of Koksijde-Dorp, dus niet vanuit Frankrijk.

Beschrijving

Bakstenen waterput die nu ongeveer 200cm boven het zand uitsteekt, ongeveer 450cm diep is, met een diameter van 36cm en muren van 30cm dikte.

• MAHIEU G. s.d.: Zonder titel, onuitgegeven nota’s.
  • Mondelinge informatie verkregen van C. Willaert.