Ingebouwde geallieerde commandopost

Locatie

Betonnen constructie, ingebouwd in kelder van huis Elverdingestraat 9, op circa 350 meter ten zuidoosten van de kerk van Woesten, net buiten de dorpskom. De omgeving is bebouwd en vlak. In het dorp zijn nog meerdere betonnen constructies uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig.

Historische achtergrond

Het zou gaan om een Franse commandopost. Het dorp Woesten lag net achter de derde linie en werd voor een groot deel van de oorlog bezet door Franse eenheden. Er heerste een drukke bedrijvigheid in het dorp, dat fungeerde als belangrijk verkeersknooppunt van en naar het front. In en rond het dorp was een netwerk van (smal)spoorwegverbindingen aangelegd en werden barakkenkampen en allerhande opslagplaatsen opgetrokken. Er werden loopgraven met versterkingen uitgebouwd. Verschillende militaire staven hadden hun hoofdkwartier in het dorp, enzomeer. Het dorp werd in april 1915 voor de eerste keer door de vijandelijke artillerie gebombardeerd.

Beschrijving

Betonnen constructie, ingebouwd in kelder van huis. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De constructie bevat twee toegangen met trapjes. De toegang langs de zuidwestelijke zijde (straatzijde) is dichtgemetseld. De toegang langs de noordwestelijke zijde is te bereiken via het huis zelf. Hier is de muur circa 80 cm dik. De ruimte binnenin is comfortabel hoog (circa twee meter). In de noordoostelijke hoek zit een opening in het plafond.

• Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungkarte Diksmuide, 11/9/1917.
  • Mondelinge informatie verkregen van F. Schooreel (s.d.).
  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Landschapskunst in de Westhoek. Vierde deelproject – Woesten (contactpersoon Chris Minten).

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

De woning waaronder de ingebouwde commandopost zich bevond is gesloopt. Een nieuwe woning werd opgetrokken achter op het perceel. De status van de commandopost is onbekend.