Eenheidsbebouwing van twee winkelhuizen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing met twee identieke winkelhuizen naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1924 in opdracht van de Burgerlijke Godshuizen. Nummer 40 is naar het vooroorlogs uitzicht van de tweede helft van de 17de eeuw heropgebouwd; de winkelpui is echter een imitatieve variante. Diephuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gele baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen; rechthoekige kelderopeningen. Muurankers: combinatie van hart en lelie. Trapgevels met overhoeks topstuk, jaarcartouches 1924 in de top, en horizontaal geleed door middel van kordonvormende lekdrempels. Kruiskozijnen van simili- en/of Euvillesteen, per geleding afwisselend verdiept in korf- of tudorboogomlijsting. Drieledige winkelpuien met centrale deur gekoppeld aan twee uitstalramen; uithangborden aan gietijzeren arm.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine