Geallieerde militaire post

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie op de koer van Wulvestraat 17, waarop gedeeltelijk een opslagplaats werd gebouwd. De constructie ligt op 200 meter ten noorden van de kerk van Woesten. De omgeving is vlak en bebouwd. In het dorp zijn nog meerdere bunkers uit de Eerste Wereldoorlog overgebleven.

Historische achtergrond

Het gaat om een geallieerde betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog.

Het dorp Woesten lag net achter de derde linie. Er heerste een drukke bedrijvigheid in het dorp, dat fungeerde als belangrijk verkeersknooppunt van en naar het front. In en rond het dorp was een netwerk van (smal)spoorwegverbindingen aangelegd en werden barakkenkampen en allerhande opslagplaatsen opgetrokken. Er werden loopgraven met versterkingen uitgebouwd. Verschillende militaire staven hadden hun hoofdkwartier in het dorp. Het dorp werd in april 1915 voor de eerste keer door de vijandelijke artillerie gebombardeerd.

Na de Tweede Wereldoorlog werden pogingen ondernomen om de constructie af te breken.

Beschrijving

Halfondergrondse, langwerpige betonnen constructie met rechthoekig grondplan van vermoedelijk lengte 150 cm x breedte 500 cm. Het beton is samengesteld met vrij grove kiezels en is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de westelijke zijde zitten twee deuropeningen, die deels afgebroken werden. De toegangen zouden volgens de eigenaar L-vormig geweest zijn. Ook een deel van de dakbedekking zou verdwenen zijn. Binnenin bestaat het plafond vermoedelijk uit golfplaten .

• Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.
  • S.N. s.d.: Landschapskunst in de Westhoek. Vierde deelproject - Woesten, onuitgegeven dossier Provincie West-Vlaanderen.

• Mondelinge informatie verkregen van F. Schooreel (s.d.).

Bron: WOI Relict (704): Betonconstructie Wulvestraat 17 (Woesten - WOI)