erfgoedobject

Molendreef

landschappelijk element
ID
305031
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305031

Beschrijving

Op de westelijke dreef die het kasteel van Blaasveld begrenst, leidt een rechte zijweg naar het zuiden. Deze half verharde weg gaat snel over in een onverharde lindendreef. Het betreft opgaande lindes met verschillende jonge inboeten. De lindendreef passeert een woonuitbreiding en loopt loodrecht tussen akkers naar de Mechelsesteenweg. Van op de dreef zijn open zichten op de omliggende akkers en weilanden. Deze weg wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en leidt hier door de 'Bruyere de Blaesveldt' tot aan de 'Grand Chemin de Dendermonde'. Op de topografische kaart van Vandermaelen uit de 19de eeuw wordt de weg aangeduid als 'Kleyn Mossem Dreef'. Via deze dreef was het kasteeldomein van Blaasveld rechtstreeks verbonden met de hoofdweg naar Dendermonde.

  • Kaart van Villaret, Institut National de l’Information Géographique et Forestière, Sint-Mande (France), CH 292, uitgegeven 1745, schaal 1:14.400.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molendreef [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305031 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.