Eenheidsbebouwing van vier winkelhuizen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing op de hoek bij de Burchtstraat, met vier winkelhuizen naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1924; benaderende reconstructie van het vooroorlogse uitzicht, vermoedelijk ook een eenheidsbebouwing in lokale renaissancestijl uit de eerste helft van de 17de eeuw, echter met drie houten 19de-eeuwse winkelpuien. Maakt tevens deel uit van het eenheidsconcept dat de aansluitende bebouwing in de Burchtstraat (nummer 1, 3, 5) en Boomgaardstraat (nummers 15, 17, 19) omvat, en ook door vermeld architect ontworpen werd in opdracht van de toenmalige Burgerlijke Godshuizen (gronden van het vroegere Bellegodshuis).

Diephuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gele baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen; rechthoekige kelderopeningen. Trapgevels met overhoeks topstuk en horizontaal geleed door middel van geprofileerde, kordonvormende lekdrempels. Rechthoekige winkelpuien van hout met centrale deur gekoppeld aan twee uitstalramen, onder overkragend rondboogfries op houten consoles; uithangborden aan gietijzeren arm. Rechthoekige bovenvensters verdiept in korfboogomlijsting met geprofileerd beloop, onder druiplijst. Houten kozijnramen met kleine roedeverdeling. Zijgevel (drie traveeën) aan de Burchtstraat: soortgelijke vensters echter zonder druiplijst, en dakkapel met trapgeveltje.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine