Toegangsdreef Hoeve De Vleug

Beschrijving

In een bocht van de Heindonksesteenweg leidt een smalle dreef naar de Hoeve De Vleug. De half verharde dreef werd langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren die het lineair karakter van de dreef versterken. Op historische kaarten is te zien dat deze dreef oorspronkelijk deel uitmaakte van een vrij strakke rechte weg die noordwaarts tot in de polders leidde tot aan de Rupeldijk. De Hoeve De Vleug was in 1717 eigendom van de Abdij Ter Kameren en heeft mogelijk dienst gedaan als ontginningshoeve op de rand van de alluviale vlakte van de Rupel. Op 18de-eeuwse kaarten is te zien dat van bij de hoeve een strak aangelegde ontginningsweg verder doorliep tot diep in de polder. Deze 'Vleugley' was in gebruik tot 1863. De dreef van aan de Heindonksesteenweg naar de hoeve werd gekapt in 1976 en later heraangeplant met populier.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • DE DECKER K. 2003: Hoeve De Vleug te Willebroek, Antwerpen-Bornem.