Kapel Sint-Eloy

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Sint-Eloy

Beschrijving

Kapel gelegen in een omhaagd perkje, op de hoek van de Amerstraat. In 1986 heropgebouwde, bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder licht geknikt zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), ter vervanging van de gecementeerde, gelijkaardige kapel van 1826, zie de arduinen gevelplaten in achtergevel: links met vermelding TLBM 1826, rechts met aanduiding herbouwd 1986. Bij de aanleg van een nieuwe brug over de Dijle, moest de kapel immers verplaatst worden. Spitsboogdeur van glas en ijzer in zandstenen omlijsting met imposten.

Interieur met bepleisterd tongewelf en gerecupereerd altaar van gemarmerd hout met gepolychromeerd houten beeld van Sint-Eloy (1826); rechts gedenksteen verwijzend naar 600 jaar Sint-Eloysverering op deze plaats; in de 16de eeuw stond hier in de nabijheid reeds een kapel, volgens O. Vandeputte van 1370, die tijdens de Slag bij Rijmenam in 1578 vernield werd.

• JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Heist-op-den-Berg. Brussel, 1973, p. 31-32.