Duitse observatiepost

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse observatiepost

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Provinciaal Domein Bokrijk

Beschrijving

Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, vandaag gelegen langs een fiets- en wandelpad aan het arboretum van Bokrijk.

Historiek

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de meeste in Klotbroek, ten westen van Genk, gestationeerde Duitse militairen verbonden met de artillerie-eenheid die op het gewezen Belgische militaire oefenveld te Kiewit-Hasselt schoot naar doelen op de Vlasberg, tussen Zonhoven en Genk. De soldaten waren waarnemers voor de Duitse artillerie, ze bouwden daarom uitkijkposten van waaruit ze het traject en de inslagen van granaten konden observeren. Correcties werden dan doorgegeven aan de artilleriebatterij. Eén van die observatieposten was het zogenaamde "cementen torentje", dat staat langs het fiets- en wandelpad aan het arboretum van Bokrijk. Het omliggende terrein was toen minder beboomd, zodat men vanuit deze post ongehinderd zicht had op de Vlasberg, waar de granaten insloegen. Het torentje zou eerst van hout geweest zijn maar werd later van beton gemaakt.

Beschrijving

Artillerie-observatietoren, opgetrokken in beton op zeshoekig grondplan. Aan de buitenzijde is de afdruk van de houten bekisting nog zichtbaar. Een plat dak met licht uitstekende dakrand volgt de vorm van het grondplan. Aan de oostzijde is een rechthoekige opening, die vroeger wellicht met een houten deur afgesloten was. Net onder de dakrand boven de deur een vierkant kijkgat. In de drie noordoostelijke gevels langwerpige kijkgaten waarvan de twee uiterste over de hoeken heen gaan. Zowel op de begane grond als op de verdieping één ruimte, de betonnen tussenvloer is gewapend met drie stalen dragers. Links in de vloer een uitsparing die toegang geeft tot de verdieping. De ladder of trap is inmiddels verdwenen.

• HOUBREGS R. 2014: Wereldoorlog I in Slaapdel, Heidebloemke 73.1.

Auteurs: Fexer, Charlotte