erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
304988
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304988

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer F. Bollen, naar een ontwerp door de architect A. Staes uit 1912. Tot het vastgoedproject behoorde ook de aanpalende meergezinswoning, hoek Haantjeslei 174.

Met een gevelbreedte van die traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De gecementeerde lijstgevel met een imitatieparement, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een rechthoekige houten erker met consoles en smeedijzeren balkonborstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. Een kwartholle houten kroonlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met gebogen fronton tussen zinken oeils-de-boeuf. Bewaarde houten inkomdeur en naar bestaand model vernieuwd vensterschrijnwerk; smeedijzeren souterraintralies.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van het burgerhuis dat wordt ontsloten door een zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen herbergt het souterrain de keuken, de begane grond een salon en eetkamer, en de bovenverdiepingen telkens twee slaapkamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1912#2299.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304988 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.