Burgerhuizen in cottagestijl

Beschrijving

Ensemble van twee identieke, gespiegelde burgerhuizen in cottagestijl, gebouwd rond 1927 in een pittoreske cottagestijl in opdracht van Edgard Voet-Van Looy en Gaston Nolf-Van Looy, beiden bedienden uit Merksem. De architect van de woningen kennen we niet: de oorspronkelijke bouwaanvragen zijn niet bewaard en ook de bouwaanvragen uit 1931 voor de voortuinafsluitingen bevatten hieromtrent geen gegevens. De neotraditionele woning op nummer 16 werd gelijktijdig geregistreerd in het kadaster voor Celine Van Looy uit Merksem; mogelijk gaat het om drie leden uit dezelfde familie.

De huizen passen uitstekend in het straatbeeld, dat bepaald werd in het interbellum en naar Merksemse normen goed bewaard bleef. De burgerhuizen in de straat kregen doorgaans verzorgde bakstenen gevels, met een voorkeur voor historiserende en pittoreske bouwstijlen.

De woningen kregen een smeedijzeren voortuinafsluiting op een basis in blauwe hardsteen. Enkel bij nummer 6 bleef dit typerende element bewaard. De huizen tellen twee traveeën en twee bouwlagen onder een rood pannen zadeldak, en kregen een identieke, gespiegelde opbouw. Rode bakstenen lijstgevels op lage plinten van blauwe hardsteen. Telkens wordt de brede venstertravee geaccentueerd door een gevelhoge houten erker met leien luifel, en door een overkragende puntgevelbekroning met imitatievakwerk, stijlkenmerken bij uitstek van de cottagestijl. De smalle deurtraveeën kregen rechthoekige muuropeningen onder rechte natuurstenen lateien. Beneden een voordeur met bovenlicht en een smal betralied zijlicht, op de verdieping een eenvoudig venster. Gedetailleerd schrijnwerk is een vast stijlkenmerk van de cottagestijl, dat nog goed te appreciëren valt bij nummer 8. De kleinroedeverdeling in de bovenlichten, de houten paneeldeuren, het houten imitatievakwerk in de gevelpunt en de houten daklijsten zijn er deels bewaard en deels volgens de oorspronkelijke indeling gereconstrueerd.

De woningen zijn klassiek ingedeeld, volgens de enkelhuisplattegrond die sinds de 19de eeuw de stedelijke rijwoning typeert. In de deurtravee zit steevast de inkomhal met trapzaal, gevolgd door een keuken in een lagere aanbouw; de brede venstertravee herbergt een enfilade van twee of drie woonkamers; op de verdiepingen zijn slaapkamers en de badkamer ondergebracht.

• Kadasterarchief Antwerpen, Kadastrale leggers Antwerpen, afdeling XL (Merksem II), artikels 5218, 5186.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Antwerpen, afdeling XL (Merksem II), 1927/49.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 103#6960 (6 en 8), 1974#6978 (6).