Bunker type Tobruk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker type Tobruk

Beschrijving

Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog van het type Tobruk met rond mangat. De bunker, gelegen in een weide ten westen van het Fort van Merksem, maakt deel uit van de zogenaamde Dnjepr-stellung, het landfront met antitankkanaal rond Antwerpen. Ook de bunkers op het fort van Merksem, meteen ten oosten van deze bunker, en de constructie aan de IJsvogelstraat ten westen van de bunker, maken deel uit van de Dnjepr-stellung.

Een Tobruk is een type Duitse bunker van beperkte omvang, bedoeld als betonnen mitrailleursnest voor twee personen, met een klein naastliggend verblijf. De opvallende naam is afgeleid van een plaats in Libië, waar deze bouwwerken in 1941 werden gebouwd door het Italiaanse leger. Het Duitse leger nam het model vanaf 1942 over in Europa.

De Tobruk in Merksem hoort bij de klassieke, meest voorkomende "Bauform Vf58". De betonnen constructie is makkelijk herkenbaar aan de zeshoekige plattegrond, en aan het mangat in het platte dak waarop een tankkoepel was gemonteerd. De driezijdige, korte kant, is gericht naar het noorden. De standaardafmetingen zijn 370 cm op 235 cm. De half ondergrondse constructie bestaat uit twee kleine ruimtes. Aan zuidzijde zit een diepe rechthoekige ruimte, toegankelijk via een rechthoekige opening met trap in de westelijke muur. Aan noordzijde, onder het ronde mangat, zit een achthoekige kleine ruimte van waaruit de mitrailleur werd bediend.

• Informatie verkregen van Hannelore Decoodt, maart 2018.