Smeedijzeren wegkruis

Beschrijving

Smeedijzeren wegkruis gelegen in de berm van de weg tegen de afsluiting van een weiland. Het kruis vervangt een zandstenen ongelukskruis van circa 1600 op dezelfde locatie. Het zandstenen kruis werd in maart 1996 gestolen en vervangen door het huidige ijzeren kruis. Op de topografische kaarten staat er vanaf 1937 een kruis aangeduid op deze locatie.

Zwart geschilderd ijzeren kruis op een lange schacht. Net als de armen van het kruis eindigt de schacht op een dubbele krul. Zilver geschilderde gietijzeren Christusbeeld, met achter de Christus vier stralen die vanuit het centrum van het kruis vertrekken. Op de schacht plaatje met opschrift: "Heer wees mij zondaar genadig".

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
  • Informatie verkregen op 1 maart 2019.

Auteurs: Verwinnen, Katrien