Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eenheidsbebouwing met respectievelijk twee burgerhuizen en een herenhuis onder doorlopend leien zadeldak (nokrichting parallel aan de straat), op de hoek bij de Lombaardstraat, naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1921. Verzorgde baksteenarchitectuur op sokkel van Atrechtse zandsteen. Nummer 82: trapgevel met getorste topstukken; verdiepte kruiskozijnen en boogvelden versierd met neogotisch traceerwerk onder meer visblaasmotieven. Nummer 86 in aansluitende neogotische bouwtrant met onder meer risalietvormende trapgevels en Brugse travee met traceerwerk. Ertussen, nummer 84 met trapgevel als imitatieve variante op de lokale renaissancestijl.

• BULCKE A., Jules Coomans, leven en werk, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 1977, p. 118.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine