Herenhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer G.H.J. Christiaensen, fabrikant van tule, kant en borduurwerk, naar een ontwerp door François Joseph De Heyder uit 1872. De architect lijkt in Antwerpen slechts kortstondig actief te zijn geweest, bouwdossiers werden teruggevonden uit de jaren 1869 tot 1875. Over zijn verdere oeuvre is niets bekend.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bossage op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op het uit de middenas geplaatste portaalrisaliet in de voorlaatste travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door de rechthoekige koetspoort in hardstenen omlijsting, en op de eerste verdieping door een entablement en een balkon met doorgetrokken ijzeren borstwering, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met ijzeren borstwering of parapet, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met oren, guttae. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, fries en gekorniste houten kroonlijst op tandlijst en voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten koetspoort en smeedijzeren keldertralies.

De plattegrond is georganiseerd rond de centraal ingeplante traphal met bovenlicht.