Grenspalen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grenspalen

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Gulpvallei met omgeving

Beschrijving

Vier hardstenen of Maaslandse kalkstenen grenspalen gelegen in het Beursdaalbos, op de Ferrariskaart (1771-1778) weergegeven als "Bois de Opsinnich", ten zuidoosten van Teuven en ten noordoosten van Remersdaal. De grenspalen staan op de huidige grens met Plombières (Wallonië). Het is niet bekend van wanneer deze palen dateren. De veronderstelling dat ze de grens van de Oostenrijkse Nederlanden zouden aanduiden lijkt niet te kloppen, omdat deze op de Ferrariskaart meer oostwaarts lag (ongeveer op de huidige grens België-Nederland). Mogelijk werden ze geplaatst als aanduiding van de gemeentegrens in het bos.

Vier rechthoekige grenspalen met afgeronde top. Tussen de twee meest oostelijke grenspalen staan enkele oude knothaagbeuken, die vaak een oude grens aanduiden. Op de grenspalen staat de inscriptie "T V F" ("Teuven Voeren Fourons"?).

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Aanvullende informatie

De inscriptie op de grenspalen "TVF" zou mogelijk wijzen op de initialen van de voormalige eigenaar van het bos, Théodore von Fürstenberg (geboren in 1772). Dit zou de grenspalen in de 19de eeuw dateren.

• Informatie verkregen van Joep Buysen (17 mei 2018).