Wegwijzer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegwijzer

Beschrijving

Smeedijzeren wegwijzer op de hoek van het Herman Teirlinckplein, Uweberg en Lotsestraat. De wegwijzer die de richting naar het feodale kasteel van Beersel aanwijst, werd aangevraagd door de 'Ligue des amis du Château féodal de Beersel' op 19 november 1938 naar aanleiding van het einde van de eerste restauratiefase van de burcht. De bouwaanvraag die in het gemeentearchief wordt bewaard, is ondertekend door de directeur van de vereniging, de heer C. Mertens en vermeldt dat de wegwijzer op dat ogenblik reeds in het depot is bij de heer Malbrecq en een waarde heeft van 2000 franken. Of de Beerselse smid Malbrecq de wegwijzer ook vervaardigde, dan wel enkel plaatste, is niet duidelijk.

Rijkelijk uitgewerkte smeedijzeren wegwijzer in late art-nouveaustijl met een met zweepslagmotieven omlijst richtingbord op een rechte voet met in- en uitzwenkende basis.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, 1006/1938.
  • Informatie verkregen van Hans Vanden Bosch (2 februari 2017).