Voetweg naar voorde op Nieuwermolenbeek

Beschrijving

Tussen twee boerderijen aan de Boterberg loopt een smal pad naar de achterliggende boomgaard. De graswegel loopt tussen oude en jonge fruitbomen en daalt de flank van de Boterberg af richting de Molenbeekvallei. Op het plateau slingert het pad, aangeduid als Volbroeklos tussen percelen akker- en weiland en passeert een tweede losweg. De voetweg daalt verder af en biedt open zichten op de omgeving en de vallei. Ter hoogte van de Zavelstraat loopt het pad over in de toegangsweg bij een manege maar deze weg loopt verder door naar de Molenbeek en steekt de beek over om aan te sluiten op de Kloosterweideweg. Deze voetweg vormt de historische verbinding tussen de gehuchten Poel en Boterberg enerzijds en Sint-Ulriks-Kapelle in het zuiden anderzijds. Op historische kaarten is te zien dat het pad dwars over de dorpsakkers op de Boterberg en het perceel 'Rodblok' liep en naar een oversteekplaats over de Molenbeek leidde. Deze weg bood een aanzienlijk korter alternatief voor de hoofdweg naar Sint-Ulriks-Kapelle die via Bekkerzeel liep.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • LINDEMANS J. 1940, Brabantsche Plaatsnamen VIII Bekkerzeel, Toponymica II/8, Leuven.