Boterbergveldlos

Beschrijving

In het gehucht Boterberg leidt een kasseiweg tussen een boomgaard en een weiland naar de achterliggende akkers. De kasseiweg gaat over in een half verharde landbouwweg met steenpuin en grind en passeert een imposante tamme kastanje op de perceelsgrens van de boomgaard. Voorbij de kastanje kruist de weg een voetweg naar de Molenbeek en vervolgt tussen de uitgestrekte akkers op de Boterberg. Door het ontbreken van perceelsrandbegroeiing zijn hier open zichten rondom. De weg eindigt bij een solitaire holle zomereik als hoekboom. Deze eik markeert de administratieve grens tussen de gemeente Bekkerzeel en Sint-Ulriks-Kapelle. Op de Kabinetskaart van de Ferraris staat deze landbouwweg al aangeduid als toegangsweg vanuit het gehucht 'Boetterbergh' tot de uitgestrekte dorpsakkers die een open enclave vormen omringd door beboste valleien. Ook op latere historische kaarten is de weg aanwezig. Het plateau van de Boterberg vormt nog steeds een open concentratie akkers begrensd door de Nieuwermolenbeek en de Molenbeek. De zomereik en de tamme kastanje zijn hier relicten van de vroegere perceelsrandbeplanting. De naamgeving 'Boeterbergveldlos' verwijst ook naar de functie als landbouwweg of losweg.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • LINDEMANS J. 1940, Brabantsche Plaatsnamen VIII Bekkerzeel, Toponymica II/8, Leuven.