Geheel van twee burgerhuizen in beaux-artsstijl

Beschrijving

Geheel van twee individueel ontworpen burgerhuizen in beaux-artstijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Eugène A. Linssen uit 1925. Opdrachtgever was Armando Farina (°Piacenza, 1880) die zich in 1901 vanuit Cardiff in Antwerpen had gevestigd. Hij huwde in 1913 te Genua met Margaretha Carenzi (°Genua, 1880), en hertrouwde in 1948 te Brussel met Mathilde Vincke (°Nimy, 1890). Zijn bedrijf met dezelfde naam, opgericht in 1902, handelde als agent van scheepvaartlijnen op de Middellandse Zee. Van de Brusselse architect Linssen, die actief was in de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog en tijdens het interbellum, zijn vooral burgerwoningen en appartementsgebouwen in beaux-artsstijl bekend. Zijn enige andere gekende realisatie in Antwerpen, is het statige appartementsgebouw dat hij in 1937 voor de bankier Fernand Vigneron ontwierp aan de rotonde op de kruising Van Putlei en Bosmanslei.

Nummer 7

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak (leien). De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor de pui, de erker, kozijnen en vensteromlijstingen, op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van opzet, met een opengewerkte pui, legt de compositie de klemtoon op de bel-etage. Deze wordt gemarkeerd door een gevelbrede rechthoekige erker met meerledige kruiskozijnen, waarop een smeedijzeren balkonborstwering. Een spiegelbogige garagepoort en inkomportaal met waterlijst doorbreken de pui. Rechthoekige deurvensters in een omlijsting met negblokken en waterlijst in de topgeleding. Een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging; twee getoogde dakkapellen met waterlijst. Het houten schrijnwerk van de garagepoort en inkomdeur met siersmeedwerk, en de vensters met kleine roeden is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, die over de volledige breedte wordt opgedeeld door de centraal ingeplante traphal met bovenlicht, ontdubbeld door de diensttrap in de achterbouw. Volgens de bouwplanenn biedt de begane grond ruimte aan de garage, de vestibule en de keuken met 'monte plats'. Op de bel-etage neemt de 'living room' de straatzijde in, en de eetkamer de tuinzijde. De tweede verdieping omvat twee slaapkamers, elk met 'cabinet de toilette'. Het dakniveau herbergt twee meidenkamers.

Nummer 7A

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en twee bouwlagen onder een mansardedak (leien). De lijstgevel heeft een vandaag beschilderd parement uit witte natuursteen of simili, op een plint uit blauwe hardsteen. Vanaf een hoge, geblokte sokkel wordt de opstand naar laat-18de-eeuws voorbeeld geritmeerd door geblokte, rechthoekige spaarnissen. Axiaal van opzet, let de compositie de klemtoon op de middenas, die op de begane grond wordt geaccentueerd door een sluitsteen, en op de bovenverdieping door een Frans balkon met smeedijzeren borstwering. Verder regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, en een garagepoort in de sokkel. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging; getoogde dakkapellen met waterlijst, de bredere middelste gemarkeerd door klauwstukken. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur met smeedijzeren tralies en waaier en de venster met kleine roeden zijn bewaard; de oorspronkelijke garagepoort is vervangen door een sectionaalpoort.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van het burgerhuis dat over de volledige breedte wordt opgedeeld door de centraal ingeplante traphal met bovenlicht, ontdubbeld door de diensttrap. Volgens de bouwplannen herbergt het souterrain de garage, voorraadkelders en de keuken. Op de verhoogde begane grond, bereikbaar via de vestibule met trappenbordes, neemt het kantoor de straatzijde in, en de suite van salon en eetkamer, de office met 'monte plats' en het terras de tuinzijde. Op de bovenverdieping bevinden zich drie slaapkamers elk met 'cabinet de toilette' en de badkamer. Drie overige slaapkamers waarvan twee met 'cabinet de toilette' en twee meidenkamers met eigen badkamer, bevinden zich op het mansardeniveau.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1925#20517; vreemdelingendossier 481#102443.